4 Verschillende Typen Tuintegels en Hun Unieke Eigenschappen


Natuurlijk kennen we allemaal een terras van betonnen tuintegels. Jarenlang was in geen enkele tuin anders te zien. Gelukkig is er tegenwoordig veel meer variatie te koop. De tijd dat we lukraak kochten wat een ander ook had, is echt wel voorbij. Maar waar kun je dan voor kiezen? Welke alternatieven zijn er, in de wereld van tuintegels? In dit artikel vergelijken we hardhout, naaldhout, composiet en rubber. Natuurlijk is het afhankelijk van waar je de tuintegels voor gebruikt, welk soort het meest geschikt is. Feit is wel dat de tegels kleine verschillen hebben in duurzaamheid, onderhoud, levensduur en uiterlijk.

Tuintegels van hardhout: gaan lang mee

Hardhout komt van ver, maar gaat lang mee. Voorbeelden van gebieden waar het hout vandaan komt zijn Zuid-Amerika, Azië en Afrika. Omdat het hout bestand is tegen schimmels en insecten, gaat het in veel gevallen wel tweemaal langer mee dan bijvoorbeeld naaldhout. Hardhout is veelal afkomstig van loofbomen, een verzamelwoord voor bomen met bladeren. Het verschil tussen loof- en naaldbomen is vooral dat de eerste variant langzamer groeit. Het hout krijgt daarom beter de kans echt hard te worden. De term hardhout is wel wat verwarrend, het heeft eigenlijk niets te maken met de hardheid van het hout. Tuintegels van hardhout zijn over het algemeen duurzaam omdat ze lang meegaan. Je moet wel opletten dat je het hardhout behandelt, omdat het anders evengoed snel rot wordt. Hout heeft daarnaast als nadeel dat het erg glad kan worden als het nat is.

Tuintegels van naaldhout: zijn vaak van Europees hout

In tegenstelling tot hardhout is naaldhout juist afkomstig van naaldbomen. Veelal zijn deze bomen te vinden in Scandinavië en hebben daarom heel wat minder transport nodig, om in onze tuinen te komen. Nadeel van naaldhout is wel dat het aanzienlijk zachter is dan hardhout. Dan praten we wel over gemiddeld genomen, het hout is niet allemaal over één kam te scheren. Hout van de grove den bijvoorbeeld is aanzienlijk harder als de boom in Scandinavië gestaan heeft, in vergelijking tot wanneer hij in Nederland stond. In het gematigde klimaat dat in Nederland heerst, groeit de boom namelijk wat sneller. Het verschil tussen beide houtsoorten zit hem vooral in het verschil in celstructuur. Om naaldhout geschikt te maken voor onze tuin wordt aangeraden het te impregneren. Hierdoor ontstaat een houtsoort dat meer bestand is tegen schimmels en insecten. Gemiddeld gaat een houten tuintegel van naaldhout zo’n tien jaar mee.

Tuintegels van composiet: het uiterlijk van hout, de eigenschappen van kunststof

Composiet is een algemene benaming voor een materiaal dat is samengesteld uit verschillende delen. In het geval van tuintegels van composiet praten we over de combinatie van hout met kunststof. Het doel hiervan is een materiaal samenstellen dat vooral de voordelen meekrijgt van de diverse bestanddelen. Een tuintegel van composiet heeft dus het uiterlijk van een houten tuintegel, maar de eigenschappen van een kunststof tuintegel. Splinters, verkleuren, scheuren, echt hout heeft deze mindere eigenschappen vaak wel, composiet niet. Het hout dat voor composiet gebruikt wordt is vaak afkomstig uit de parketindustrie. Het zogenaamde afvalhout, houtstof, wordt samen met gerecycled ethyleen geperst tot ogenschijnlijk houten planken. Composiet tuintegels zijn onderhoudsvrij, duurzaam en nemen nauwelijks vocht op.

Tuintegels van rubber: voor valbescherming en het dempen van trillingen

Rubberen tuintegels kennen we vooral uit de speeltuin. Onder elke schommel of wip liggen tegels van rubber, met als doel kinderen te beschermen. Je kunt je immers voorstellen dat, als je valt, je beter op rubber kunt vallen dan op beton, composiet of hout. Het leuke van rubberen tegels is dat ze verkrijgbaar zijn in veel vrolijke kleuren. Daar komt voor jouzelf geen potje verf aan te pas! Rubber is net als hout een natuurproduct. Het sap van rubberbomen wordt latex genoemd. Van dit sap wordt samen met water en zuur een materiaal gemaakt dat flexibel is en zacht. Rubber wordt vooral gebruikt in de bandenindustrie. Daarnaast kennen we latex handschoenen, balletjes, handvatten, gummen, laarzen én dus tuintegels. Vooral als je een speelplek aanlegt in je tuin of bijvoorbeeld een zwembad, dan zijn rubberen tuintegels ideaal. De tegels dempen trillingen, zijn veilig, schoon, weerbestendig en antislip. Bovendien hebben rubberen tegels weinig onderhoud nodig.