Aluminium palen kopen, wanneer kies je ze?

Aluminium is een materiaal dat licht is en toch heel sterk. Bovendien blijft het langer intact dan bijvoorbeeld een materiaal als hout. Helemaal niet raar dus, dat aluminium steeds vaker in de tuin gebruikt wordt. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van aluminium?

Onderhoudsvrij en vochtbestendig

Aluminium is een materiaal dat geen onderhoud nodig heeft. Ook heeft vocht geen invloed op aluminium en is het krasvast. Vooral de eerste twee voordelen zijn van belang als je aluminium gebruikt als tuinpaal. De paal wordt immers deels de grond in geslagen. Omdat vocht geen kans krijgt, gaat een aluminium paal jarenlang mee. Waar hout na maximaal twintig jaar vergaat, is van aluminium bekend dat het wel honderd jaar meekan. Aluminium palen zet je dus voor de rest van je leven. Dit maakt dat aluminium ook een duurzaam materiaal is. Immers, omdat het zo lang meegaat, komt het niet snel op de afvalberg terecht. En mocht je de paal na verloop van jaren toch weghalen, dan kan het omgesmolten worden en opnieuw gebruikt. Aluminium gaat daarom eindeloos mee.

Bestand tegen hoge en lage temperaturen

Temperatuur heeft geen invloed op aluminium. Waar hout door invloed van bijvoorbeeld zon kan scheuren of verkleuren, blijft aluminium altijd intact. Zelfs bij temperaturen van 150 graden Celsius of min tachtig graden blijft aluminium helemaal oké. En dat zijn temperaturen die echt nooit in onze tuinen gemeten zullen worden. De kans dat het materiaal vervormt is daarom nihil. Het is zelfs zo dat bij extreme kou een materiaal als aluminium nog sterker wordt. Niks aan de hand dus, als het een keer stevig vriest.

Een nadeel? Het oogt minder natuurlijk

Ten opzichte van hout heeft aluminium nog een aantal grote voordelen. Zo is het heel te vormen, is het op heel veel verschillende manieren te verwerken en zoals gezegd goed bestand tegen vocht en extreme temperaturen. Het veroudert niet en is ongevoelig voor weersinvloeden. Natuurlijk zijn er ook nadelen. Zo oogt hout veel natuurlijker en is hout meer ecologisch. In het geval van tuinpalen zijn deze nadelen niet van belang. Het is immers niet belangrijk hoe een tuinpaal oogt die meters diep onder de grond geslagen wordt.

Stoere uitstraling voor de strakke tuin

Aluminium heeft een stoere uitstraling. In steeds meer tuinen wordt het materiaal toegepast. En niet alleen voor tuinpalen, hele schuttingen worden gemaakt van aluminium. Vooral in een nogal strakke tuin is aluminium een prachtige eyecatcher. Het materiaal is heel mooi te combineren met glas of composiet. Een ander voordeel van een aluminium schutting is dat je hem niet hoeft te schilderen. Maar mocht je een speciale kleur wensen, dan is dat wel mogelijk. Standaard is aluminium verkrijgbaar in de aluminiumkleur of in gepoedercoat antraciet. Het is maar net wat je smaak is.

Ingewikkeld proces

De voordelen van aluminium tuinpalen zijn nu wel duidelijk. Maar wat is aluminium eigenlijk? Van alle metaalsoorten die er zijn, komt aluminium het meest vaak voor. Je kunt het materiaal niet in onze bodem vinden, je moet het vervaardigen. Dit doe je door gebruik te maken van aluminiumoxide. Dit is een wit poeder dat met een ingewikkeld proces gewonnen wordt. Een even zo ingewikkeld proces maakt dat de zuurstof uit het materiaal gehaald wordt. Van het eindproduct wordt ook zoiets als aluminiumfolie gemaakt, een zilverpapier met zeer goede eigenschappen, maar helaas ook wat slechte eigenschappen. Zo is aluminium als het in aanraking komt met eten niet goed voor je gezondheid. Maar gelukkig is dit in de tuin niet aan de orde. Als tuinpaal kan aluminium zonder schade aan de gezondheid gebruikt worden.