Draag een helm op de e-bike

Bij het rijden op een elektrische fiets is het dragen van een helm niet verplicht. Maar zou dit niet verplicht moeten worden? De elektrische fiets wordt steeds populairder bij alle doelgroepen, maar toch blijft de grootste groep gebruikers van de e-bike de ouderen.

Veel ouderen zijn wat slecht te been en niet meer in staat om op een “gewone” fiets een eind af te leggen en mogen of durven vaak geen auto te rijden. Een elektrische fiets biedt voor hen een oplossing. Ze kunnen dan met weinig inspanning een relatief grote afstand afleggen. Maar de elektrische fiets heeft meer snelheid van een “gewone” fiets en ouderen hebben niet zo’n snelle reactie. Ongelukken zitten daardoor in een klein hoekje.

Slachtoffers op de intensive care

Ouderen zijn erg kwetsbaar op de fiets, bij een kleine val kunnen zij al flink letsel oplopen. Een elektrische fiets rijdt een stuk sneller dan een gewone fiets, waardoor je bij een val nog een stuk harder op het asfalt neer komt. Uit onderzoek resulteert dat 20 procent van de slachtoffers van een ongeval op de elektrische fiets op de intensive care opgenomen moet worden. Bij ongevallen met een “gewone” fiets is dit slechts 6 procent.

In veel landen in Europa is de helm op de fiets verplicht. In Nederland is dit echter niet zo. Er zijn partijen die roepen dat de helm wel verplicht zou moeten worden, en zeker op de elektrische fiets. Het verplichten van de fietshelm op de elektrische fiets zou een goede eerste stap zijn, want het kan veel schedelletsel voorkomen.

Onderzoek

Door de opkomst van de elektrische fiets is er de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar mensen op de e-bike. Bij 75 procent van de ongelukken zijn de slachtoffers 55+, hiervan loopt ruim 50 procent ernstig hersenletsel op. Om ongevallen en ernstig letsel te voorkomen worden ouderen aangeraden een helm te dragen op de elektrische fiets. Maar niet alleen ouderen wordt aangeraden een helm te dragen. Alle e-bikers zouden veiliger op pad gaan wanneer ze een helm zouden dragen.