Een tuinscherm kopen? Met deze vijf tips moet het lukken

bangkirai_scherm_v_groef_rechtAls je van plan bent een tuinscherm te kopen, moet je nogal met wat zaken rekening houden. Hoe hoog wil je dat het scherm is, bijvoorbeeld, en welk materiaal vind je het mooist? Past wat je mooi vindt wel in je budget? Wil jij een tuinscherm kopen? Lees dan deze 5 tips.

Neem vooraf contact op met je buren

Niemand zit er op te wachten om op televisie bij Bonje met de buren of de Rijdende Rechter te komen. De allereerste stap bij het kopen van een schutting of tuinscherm is contact opnemen met de buren. Een tuinscherm wordt meestal precies op de erfscheiding van je tuin geplaatst.

Koop je een schutting zonder contact op te nemen met de buren, dan moet je hem op je eigen grond neerzetten. Logischer is dus om het samen te organiseren. Naast het feit dat je tuin daar iets groter van wordt, is het ook zo dat de burennet zo goed naar jouw tuinscherm kijken. Omdat een goede buur nog altijd beter is dan een verre vriend, is het slim om het in goed overleg te regelen. En als we het over burenruzie hebben: voorkomen is beter dan genezen.

Meten is weten

Wie zonder eerst de maten opgenomen te hebben naar een tuinschermwinkel vertrekt, heeft duidelijk een stap overgeslagen. Eerst moet je bepalen hoe hoog je het tuinscherm wilt hebben. Let op, er zijn wettelijk eisen voor de maximale hoogte van een tuinscherm.

Nu is het gelukkig zo dat de standaard tuinschermen deze maximale hoogte niet zullen overschrijden, maar mocht je van plan zijn zelf iets in elkaar te zetten met losse planken, dan zou het toch jammer zijn dat je het achteraf af moet breken omdat je scherm te hoog is. Dan meet je de tuin goed op. Laat je adviseren bij de aankoop, want de schermen zijn dan wel meestal van standaard afmetingen, maar de tussenpalen moeten ook meegerekend worden.

Wil je onderhoudsvrij of ga je elk jaar lakken?

Over smaak valt niet te twisten, maar als je een onderhoudsvrij tuinscherm wilt, zul je je eerst moeten verdiepen in de verschillen van materialen voor tuinschermen. Wil je een houten scherm, dan kun je meestal kiezen uit naaldhout, vurenhout, grenen of hardhout. Elke houtsoort heeft zijn eigen eigenschappen en onderhoudsmethoden.

Een aanrader is ook eens te kijken naar een tuinscherm van composiet. Dit materiaal is deels van hout en deels van kunststof, waardoor het wel het uiterlijk heeft van hout, maar de eigenschappen van kunststof. Het beste van twee werelden dus. Wil je toch hout, bedenk dan dat hardhout misschien wel duurder is, het is wel een stuk duurzamer omdat het langer meegaat.

Wat is je budget?

Zo maar kopen wat het mooist is, dat is weinigen gegeven. Meestal moet er goed gekeken worden naar het beschikbare budget. Veel dingen heb je zelf in de hand, wil je de schutting zelf plaatsen, dan scheelt dat vaak een flinke duit. Als je goed gemeten hebt, koop je in elk geval niet onnodig te veel. Vergeet in het budget niet mee te nemen dat kant-en-klaarschermen niet voldoende zijn: er zijn bijvoorbeeld ook palen en schroeven nodig.

Bijzondere tuinschermen hoeven niet duurder te zijn

Als je denkt dat jouw budget alleen geschikt is voor de meest standaard schermen, dan kun je het wel eens mis hebben. Ook bijzonder tuinschermen kunnen in je bereik liggen. Misschien kost het wat meer tijd om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn. Sloophout, schanskorven, rietmatten, gaaspanelen, er zijn genoeg alternatieven voor de standaard tuinschermen. Bedenk dus goed wat je wilt.