Ideeën voor de stadstuin

Deel nu...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Als je niet zo’n grote tuin hebt, is het raadzaam om deze praktisch in te richten. In een kleine tuin zijn er allerlei trucjes om de ruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken. Maar soms moet je even ‘gluren bij de buren’ voor je de handigheidjes ontdekt. Of je leest een blog met ideeën voor de kleine tuin!

Wat zijn je wensen?

Als je een tuin in gaat richten, is het slim om eerst een ruwe schets te maken. Deze begint met het opsommen van je wensen. Wat zijn jouw ideeën van een mooi buitenverblijf en wat kan er in jouw tuin echt niet ontbreken? Hou je van groen, dan zet je hem waarschijnlijk zo vol mogelijk met planten. Hou je van buiten eten, dan neemt de tafel een prominente plek in. Heb je kleine kinderen die je graag ziet buitenspelen? Dan is een speelplek een must. Als je lijstje compleet is, kun je aan de slag met het echte ontwerp.

Met een meetlint de tuin in

Een tuin kun je laten ontwerpen, maar je kunt het ook ruwweg zelf schetsen. Denk bij het ontwerp wel aan de stand van de zon. Als je graag buiten eet, dan moet je rekening houden met waar je ’s avonds nog een lekker zonnetje hebt. Verder is het natuurlijk een cliché, maar meten is weten. Door op schaal de tuin te tekenen, weet je hoeveel je überhaupt hebt om in te richten. Als je dan die tafel en stoelen, het perk en de schommel op schaal erin tekent, weet je vooraf waar je aan toe bent.

Tuinhout kopen

Een kleine tuin leent zich bij uitstek voor verticaal tuinieren. Dit kan bijvoorbeeld tegen een schutting. Een mooie klimplant vindt zijn weg langs de planken en je tuin wordt er lekker groen van. Als je een schutting wilt voor dit doeleinde, dan moet je tuinhout kopen waar klimplanten tegenaan kunnen klimmen. En als je dan toch een schutting maakt, kun je extra tuinhout kopen voor een paar mooie plantenbakken. Het is heel stijlvol als dat van hetzelfde materiaal is. Overigens kun je met tuinhout leuke dingen doen. Wat dacht je van zelf een zandbak maken? Vooral in een kleine tuin is het handig als hij precies op maat is!

Zicht op de tuin

Het is slim om de planten in een perk aan één lange zijde van de tuin te planten, omdat een tuin daardoor niet té smal wordt. Denk ook aan het uitzicht op je tuin vanuit je woning. Als je voor je raam een grote eettafel neerzet, zie je niks van de rest van de tuin. Vooral als je een kleine tuin hebt, is dat zonde. Je wilt immers ook op minder goede dagen genieten van het groen in je tuin. Denk bijvoorbeeld ook aan zichtlijnen en aan beschutte plekjes. Een stadstuin heeft gemiddeld genomen weinig privacy!

Eet smakelijk!

Een schattig bistrosetje is in een kleine tuin net zo leuk als een grote tafel met stoelen. Het bistrosetje neemt minder ruimte in, terwijl je toch lekker aan een tafeltje kunt zitten. Ook al zijn de stoelen klein, zorg wel voor een beetje comfort. Op een stoel die niet lekker zit, hou je het niet lang vol. En dat is zonde. Hou je heel erg van bomen? Kies dan één mooie boom uit voor in je tuin. Om ruimte te besparen kun je tuinhout kopen en om de boom heen een mooie boombank maken. Hartstikke sfeervol en praktisch. Een kleine stadstuin biedt mogelijkheden voor veel tuinplezier!