Wat zijn composiet vlonderplanken en wat zijn de voordelen?

composiet-vlonderplankenHet materiaal composiet loopt al wat jaartjes mee als alternatief voor tuinhout. De eerste jaren had het last van kinderziekten, maar die zijn er zo langzamerhand wel uit. De composiet van nu heeft nogal wat voordelen ten opzichte van tuinhout. We noemen de belangrijkste voordelen van composiet vlonderplanken.

Composiet is onderhoudsarm

Composiet heeft wel het uiterlijk van hout, maar de eigenschappen van kunststof. Waar je houten planken moet verven, schoonmaken en behandelen is dat bij composiet niet nodig. Het materiaal blijft lang mooi, af en toe eenvoudig schoonmaken is genoeg. Je kunt daar bijvoorbeeld de hoge drukspuit voor gebruiken, waardoor je snel klaar bent. De kunststof trekt ook geen vuil of vlekken aan, waardoor schoonmaken niet vaak hoeft te gebeuren.

Composiet verkleurt niet

Het materiaal is kleurvast, wat wil zeggen dat het minder snel verkleurt door weersinvloeden. Als de composieten vlonderplank nieuw is, zal hij wel licht verkleuren door de zon, maar daarna blijft het langdurig dezelfde kleur. Dit komt door de kleurpigmenten en UV-stabilatoren die aan het materiaal worden toegevoegd.

Composiet hoeft niet behandeld te worden

Zoals gezegd is composiet onderhoudsarm. Behandelen tegen houtrot, in de olie zetten, verven, beitsen, het is allemaal niet nodig. De eigenschappen van kunststof komen hier goed van pas, eenmaal de kleur, blijft de kleur. Behandeling van hout wil qua kosten nog wel eens in de papieren lopen, dus prijstechnisch zijn planken die niet behandeld hoeven worden gunstig.

Composiet trekt niet krom en scheurt niet

De eerste composieten planken waren vooral gemaakt van de combinatie kunststof met houtvezels. Dit maakte dat de planken alsnog wat krom trokken. Gelukkig wordt nu gebruikgemaakt van houtstof, waarmee het probleem opgelost is. Houtvezels kunnen namelijk geen vocht opnemen. Ook het scheuren van de planken is met houtstof verleden tijd. Dit is vooral goed nieuws voor de aanleg van composiet vlonderplanken in de buurt van een waterrijke omgeving als een zwembad of vijver.

Composiet splintert niet en is kindvriendelijk

In tegenstelling tot hout, splintert composiet niet. Dit is goed nieuws voor mensen die graag op blote voeten lopen of mensen die kleine kinderen hebben die graag op blote voeten buiten spelen. Niets is vervelender dan een splinter in je voet. Het materiaal blijft intact.

Composiet heeft een ruw oppervlak

Ook uitglijden, zal op composiet minder snel gebeuren dan op (nat) hout. Vooral het composiet waar een profiel in aangebracht is, is minder glad. Een stroeve plank is een stuk veiliger dan een gladde. Wel is het noodzakelijk de planken schoon te houden, zodra er alg op vormt, wordt een composiet plank ook glad. Schoonmaken voorkomt dit.

Composiet is duurzaam door hergebruik

De houtstof uit composiet is afvalmateriaal van de parketindustrie. Door dit materiaal her te gebruiken, wordt het duurzaam gebruikt. De kunststof wordt gewonnen door recycling. Dit maakt dat het kwaliteitsmateriaal duurzaam is.

Composiet is verkrijgbaar in diverse kleuren

Diverse moderne kleuren zijn in het assortiment van een leverancier van composiet als tuinhout opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan donkergrijs, lichtgrijs of bruin. Omdat er vaak nerven in het materiaal zijn aangebracht, heeft het wel het levendige uiterlijk van hout. Omdat er verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, zal er altijd een kleur zijn dat bij je interieur en de rest van de tuin past. Denk bijvoorbeeld aan de bestrating in een bijpassende kleur.

Van composiet geniet je langer

Omdat de planken van composiet langer mooi blijven dan planken van tuinhout, zal je langer genieten van het resultaat. Zodra de planken geplaatst zijn, is het werk klaar. In de tuin zitten met een kopje koffie en een krantje en genieten maar.