Op zoek naar een robuuste plant? Denk eens aan de Portugese laurier!

Een Portugese laurier (Prunus lusitanica) is nog niet zo’n bekende plant in de Nederlandse tuinen. Maar dat is aan het veranderen: steeds meer mensen ontdekken deze prachtige glanzende bladeren aan de wintergroene struik. In de zomer geeft de Portugese laurier prachtige witte bloemen. Deze plant kan tegen een stootje, wat hem nog aantrekkelijker maakt.

Hoe herken je hem?

Een Portugese laurier heeft donkergroene bladeren die dus mooi glanzen. In de zomer heeft hij witte bloementrossen die ongeveer twaalf centimeter lang worden. Voor je witte bloemen krijgt, heeft de plant bessen, die eerst rood zijn, vervolgens paars en uiteindelijk zwart. De bladeren hebben een puntvorm en worden ongeveer negen centimeter lang. De plant is voorzien van veel blad, wat hem een prima haagplant maakt.

Je kunt een Prunus lusitanica in een pot planten, maar in de border misstaat hij ook niet. Tot slot vormen meerdere Portugese laurierplanten naast elkaar een mooie haag.

Gedijt overal

De Prunus lusitanica kan geplant worden in elke grondsoort. Wel houdt hij ervan als de grond vochtig is, niet nat. Het liefst heeft deze struik een kalkrijke of humusrijke grond. Of je de Prunus lusitanica in de zon of in de halfschaduw zet, dat maakt niet veel uit. Deze plant is zeer geschikt als haagplant. Voor een dichte haag moet je twee tot tweeënhalf plant per strekkende meter neerzetten. Door de wintergroene bladeren is privacy gegarandeerd. Als je een Portugese laurier wilt planten, kun je dat het best doen van oktober tot en met juni, maar in de rest van het jaar kan het ook. Ga je deze plant in de tuin zetten, zorg dan voor een diep en breed plantgat. De grond rondom het gat moet rul zijn. Vervolgens maak je zowel de wortels van de plant als het gat nat en plant je de plant even diep als hij in de pot zat.

Moet je deze plant snoeien?

Een Portugese laurier groeit niet heel snel, daarom is hij zeer geschikt voor vormsnoei. Je kunt deze plant ook kopen in bolvorm, die heel mooi in een ronde vorm gesnoeid kan worden. Hij blijft namelijk lang in vorm. Voor en na de bloei, in de zomer, kun je hem het beste snoeien. Tweemaal per jaar dus. Als je de tweede keer, vlak na de zomer, snoeit kan het op een mooie dag. Maar let wel op: nooit snoeien in de volle zon. Kies bij voorkeur een dag uit dat de lucht een beetje bewolkt is. De eerste keer dat je snoeit doe je dat in de tijd van het jaar dat er geen nachtvorst meer is. Snoei je deze plant trouw twee keer per jaar, dan krijg je een mooie, volle plant. Dit is vooral handig als je de Prunus lusitanica gebruikt als haagplant. Tot slot een algemeen advies met betrekking tot snoeien: gebruik altijd schoon gereedschap.

Ziekten en plagen

Als de Prunus lusitanica in je tuin last heeft van aangevreten bladeren, dan heb je grote kans dat er een taxuskever in huist. Met aaltjes kun je deze kever bestrijden. Je kunt overigens lang zoeken naar de beestjes, maar overdag laten ze zich niet zien. Ook rupsen kunnen schade toebrengen aan de Portugese laurier. Zijn de bladeren met een wit laagje bedekt dan heeft de plant meeldauw. Dit zie je vooral als het erg droog weer is. Voor deze drie ziekten en plagen kun je middelen bij het tuincentrum kopen om het te bestrijden.