Deze planten zijn geschikt als bodembedekkers

Bodembedekkers zijn ideale planten voor mensen die van een volle tuin houden of voor mensen die niet van tuinieren houden. De planten groeien laag over de grond, waardoor onkruid veel minder kans heeft. Er zijn ontzettend veel soorten bodembedekkers, maar wist je dat je daar ook een klimmer als de hedera voor kunt gebruiken? Ben je op zoek naar nieuwe bodembedekkers voor je tuin? We geven je een aantal tips!

Allerlei soorten en maten

Bodembedekkers zijn handige planten. Ze groeien vaak snel, geven je tuin kleur en houden de tuin schoon. Voor je een bodembedekker uit gaat zoeken, is het slim om te bepalen aan welke eisen de plant moet voldoen. De ene plant blijft in de winter ook groen, de ander bloeit rijkelijk en nog weer een ander houdt vooral van schaduw.

Elke plant heeft zo zijn gebruiksaanwijzing. Wat bodembedekkers gemeen hebben, is dat ze in de breedte groeien en niet zo zeer in de hoogte. Een bodembedekker doet exact wat zijn naam voorspelt: de bodem bedekken!

Paarse klokjes

Op een zonnige plek in je tuin of licht in de schaduw kun je Campanula planten. Dit is een klokjesbloem met prachtige paarse bloemen. Er is overigens ook een variant op de markt met witte bloemen. De Campanula groeit ook mooi in een rotstuin en houden van een licht vochtige bodem. Deze bodembedekker geeft de tuin kleur en maakt dat je er bijna geen omkijken naar hebt. Onkruid krijgt immers geen kans!

‘Bodemklimmer’

We kennen de hedera allemaal als een klimplant die prachtig tegen de muur groeit of heel geschikt is in kant-en-klare hagen. Maar wist je dat de hedera ook een prima bodembedekker is? Hedera is verkrijgbaar in heel veel variaties, met witte bloemen, met besjes of alleen met blad. Ook in bladkleur -grootte en -vorm is veel variatie. De hedera groeit zo dicht dat onkruid ook bij deze plant geen kans krijgt. Let wel op: de hedera kan zich hechten, waardoor hij ook tegen een naastgelegen muurtje opgroeit. Zelfs in de buurt staande boomstammen zijn vaak niet veilig bij deze hechter.

Snelgroeiende bedekker

Zoek je een bodembedekker die heel snel groeit, kijk dan eens naar de Maagdenpalm. Deze plant groeit zowel in de zon als in de (half)schaduw en bloeit in het voorjaar. Sommige soorten bloeien twee keer per jaar, ook nog eens in het najaar. Voordeel van de makkelijke plant is dat hij prima groeit in bijvoorbeeld de schaduw van een boom, maar ook in het stukje volle zon dat daarnaast ligt. De Maagdenpalm, ook wel Vinca, is een groenblijver die er in de winter ook mag zijn. En groeit hij te snel, dan snoei je eenvoudig wat lange scheuten terug in het voorjaar.

Winterbloeiers

Ook in de winter kan de tuin er prachtig bij liggen. Een bodembedekker die je daarbij helpt is de winterheide. Deze plant verwacht je misschien ook niet als geschikte bodembedekker, maar dat is hij zeker. Het is een breed groeiende plant die maximaal twintig cm hoog wordt. Elke open ruimte kan deze plant vullen. De meeste soorten bloeien van december tot maart en geven je tuin dus vooral in de winter kleur.

Kruipers

De Aubrieta is een plant die graag kruipt. In plantenbakken of in bijvoorbeeld een rotstuin komt deze plant echt tot zijn recht. Hij bloeit talrijk en de diverse soorten geven je een kleurrijk geheel. In hoogte komt deze plant niet verder van vijftien cm. De bodembedekker staat graag in de zon en houdt van een bodem die vocht goed doorlaat. De Aubrieta wordt door zijn rijke bloei ook wel de randjesbloem genoemd, omdat hij maar een randje nodig heeft om in te groeien.