Vlonderplanken geven natuurlijke uitstraling

vlonderplank_nhWie zijn tuin op gaat knappen en een nieuw terras zoekt, denkt niet zo snel aan vlonderplanken. En dat terwijl vlonderplanken de tuin een extra natuurlijke uitstraling geven. De voor- en nadelen.

Hardhout of bamboe

Een terras van vlonderplanken ziet er niet alleen natuurlijk, maar ook nog sjiek uit. De tuin krijgt echt een fraaie uitstraling en het huis ziet er daardoor ook luxer uit. Hardhout is verkrijgbaar in verschillende tinten bruin, zodat voor elke wens de juiste planken verkrijgbaar zijn. Door hout te laten vergrijzen, wordt de uitstraling nog natuurlijker, hoewel niet iedereen de grijze tinten kan waarderen. De houtsoort heeft een hoge weerstand tegen insecten en schimmels. Dit maakt dat de levensduur groot is. Het hout behandelen met de juiste middelen vergroot de levensduur nog. Veel planken zijn standaard behandeld met wax op de koppen. Dit voorkomt dat het hout vocht opneemt, waardoor het kan scheuren, krimpen of zwellen. Omdat hardhout wat schaars is, wordt als alternatief steeds vaker bamboe gebruikt. Dit materiaal is hard, stabiel en duurzaam.

Vlonderplanken van composiet

Het nadeel van houten vlonderplanken is misschien het feit dat ze glad worden als ze nat zijn. Wandelen over natte vlonderplanken dient met beleid te gebeuren. Daarnaast kunnen sommige planken splinteren en is hout gevoelig voor krimpen of scheuren. Zijn dit nadelen die onoverkomelijk zijn? Denk dan eens aan vlonderplanken van composiet. Dit materiaal heeft het prachtige uiterlijk van hout, maar daarnaast de voordelen van kunststof. Composiet is kleurvast. Omdat het wel houtvezels bevat, kunnen sommige composietplanken evengoed kromtrekken, kijk dus goed welke kwaliteit de composiet heeft.

Natuurlijk met frisse kleuren

Hout heeft een natuurlijk uitstraling, waardoor het minder opvalt in de tuin. Door veel hout te gebruiken, lijkt de tuin wel rechtstreeks uit de natuur te komen. Natuurlijk is met deze uitstraling niets mis, maar wie in de tuin toch wat kleur wil, kan spelen met beplanting of potten. Vooral bloeiende beplanting is in verschillende frisse kleuren te koop. De tuin krijgt daar een frisser en vrolijker uiterlijk van. Ook de potten kunnen de tuin flink opvrolijken. Door verschillende kleuren naast elkaar te gebruiken, wordt het nog kleurrijker.

Verantwoord beheerde bossen

Houten vlonderplanken zijn multi-toepasbaar, naast de aanleg van het terras kan het ook gebruikt worden voor een vlonder, op het balkon of dakterras, voor een schutting of hekwerk of bij de vervaardiging van een brug boven de vijver in de tuin. Als gekozen wordt voor hardhouten planken, let er dan op dat het hout FSC-gecertificeerd is. Hout met dit keurmerk is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen, waardoor bijgedragen wordt aan het behoud van de bossen en wereldwijd een gezonde leefomgeving. Bossen met een cultuur- of natuurwaarde worden door FSC gespaard.