Waarom het kopen van composiet vlonderplanken een slimme investering is

elephant_sfeer_composiet_vlonder_massief_detail_01
Houten vlonderplanken geven een tuin een natuurlijke uitstraling. Nadeel is dat ze nogal onderhoud nodig hebben en dat ze kunnen splinteren. Goed nieuws: er is een alternatief op de markt met het uiterlijk van hout en de eigenschappen van kunststof. Composiet vlonderplanken zijn onderhoudsvrij, duurzaam en splintert niet. Composiet is een samenstelling met de beste eigenschappen van de samengestelde materialen.

Het beste in elkaar naar boven halen

Als we terug in de tijd gaan, zien we dat composiet al een echte geschiedenis heeft. Composiet is namelijk niets meer of minder dan een materiaal dat wordt opgebouwd uit verschillende bestanddelen. Natuurlijk gebruikte men in het oude Egypte geen kunststof, maar een samenstelling van modder en stro. Hier maakte men graftombes van, waarbij het de bedoeling was dat het samengestelde baksteen lang meeging.

Composiet wordt dus vooral gebruikt als opwaardering: de diverse materialen halen het beste bij elkaar naar boven en worden duurzamer omdat het door meer positieve eigenschappen langer meegaat. Andere voorbeelden van composiet zijn glasvezelversterkt kunststof dat gebruikt wordt in o.a. de scheepsbouw, met koolstof versterkte constructies voor racefietsen en gelaagd glas voor autoruiten.

Composiet kan tegen een stootje

Voor de ontwikkeling van het composiet dat op hout lijkt, is vooral gekeken naar het uiterlijk van hout en de eigenschappen van kunststof. En dat is goed gelukt. Iedereen weet dat kunststof bijna niet kapot te krijgen is, maar om nu een terras te bouwen van het materiaal, dat oogt toch wat minder. Hout in de tuin is iets dat nooit zal verdwijnen. Hout sluit mooi aan bij wat er verder in de tuin aan groen te vinden is. De combinatie hout-kunststof is daarom een vondst.

Het hout dat gebruikt wordt in composiet vlonderplanken is afkomstig uit de parketindustrie. Na het zagen blijft veel houtstof over, dit wordt vermalen en als reststof weer hergebruikt. De kunststof is gerecycled. Voor de kleurechtheid, binding en UV-stabilisatie wordt diverse bindingsmiddelen en kleurpigmenten toegevoegd. Composiet van het eerste uur bevatte houtsnippers, houtvezels of bamboe, waardoor het alsnog kromtrok of scheurde. De composiet van nu is zo ontwikkeld dat dat verleden tijd is. Composiet vlonderplanken kunnen wel tegen een stootje!

Net echt hout

Composiet vlonderplanken lijken ontzettend veel op houten vlonderplanken. Omdat het uiterlijk hetzelfde is, hebben de vlonderplanken van composiet net zo’n natuurlijke uitstraling als de houten variant. De kunststof is bewerkt met een houtnerfstructuur en bezaagd. Ook een vlamtekening zorgt voor een realistisch houtbeeld. Dit in tegenstelling tot het eerste kunststof dat ooit op de markt kwam als vervanging voor hout.

Composiet bestaat uit een deel hout en een deel kunststof, waarbij de positieve eigenschappen van beide materialen benadrukt wordt. Een vlonder van composiet heeft daarnaast als voordeel dat splinters verleden tijd zijn. Vooral in de zomer loop je vaak op je blote voeten in de tuin. Splinters kunnen je dag echt verpesten. Ook voor kinderen is dit goed nieuws. Bovendien: van een afstandje zal zeker niemand merken dat jouw vlonder niet van echt hout is.

Composiet gaat lang mee

Investeren in composiet vlonderplanken is slim, omdat het een duurzame keuze is. De planken blijven heel lang mooi, zelfs zonder al te veel onderhoud. Zo af en toe schoonmaken volstaat voor een schitterende vlonder. Op veel composiet wordt garantie gegeven, soms zelfs wel vijfentwintig jaar. Dit geeft wel aan dat ook de fabrikant vol vertrouwen is in dit product. De levensduur wordt ingeschat op dertig tot vijfendertig jaar, zie dat maar eens te bereiken met een echt houten vlonder.

Vlonders staan veelvuldig in contact met water, omdat ze meestal aan de waterkant aangebracht worden. Je loopt er met natte voeten op na het pootjebaden of het wordt onder gespetterd door zwemmende kinderen. Daarnaast is er in ons land vaak regenachtig weer en is de tuin dan vaak voor langere tijd nat. Omdat er wel een deel hout in het materiaal zit, merk je er misschien iets van, maar dat is te verwaarlozen. Krimpen is verleden tijd, het hout blijft gewoon in vorm. Op een mooie zomerdag staat de hele dag de zon op de composiet vlonderplanken. Het materiaal is zo ontwikkeld dat het kleurvast is en Uv-bestendig. Niks aan de hand dus!