‘Andere’ wereldsteden waar je geweest moet zijn

Deel nu...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Je zit aan de lunchtafel op je werk en hebt het over de komende vakantie. Grote kans dat de bestemmingen je allemaal bekend voorkomen. Barcelona, Parijs, misschien zelfs New York. Wist je dat er tal van andere steden zijn die de moeite waard zijn? Reken maar dat je hoge ogen gooit, als jij vertelt dat je naar Teheran gaat of Machu Picchu! Het is weer eens wat anders.

Teheran, cultuursnuiven in Perzië

Laten we beginnen met het voorbeeld uit de intro. Teheran. Een stad waar veel Perzisch erfgoed te vinden is en waar je dagenlang kunt cultuursnuiven. Hoewel dit artikel over wereldsteden gaat, is in dit geval een rondreis Iran echt een aanrader. Als je er nu toch bent, bezoek dan ook steden als Yazd (een oude lemen stad) of het Golestan National Park. Een rondreis in Iran is écht eens wat anders en een bezoek aan Teheran hoort daar zeker bij.

Machu Picchu, mythisch en mistig

In Peru ligt in mistige bergen de stad Machu Picchu. Hier wacht je op je gemak tot het zijn geheimen openbaar maakt. Machu Picchu is de stad van de incabeschaving. Het staat op de Werelderfgoedlijst en staat bekend als populaire toeristenstad, maar toch gaat niet iedereen hier zomaar naartoe. Ook in Peru is een rondreis een aanrader. Alleen voor een weekendje Machu Picchu ga je hier niet naartoe.

Angkor Wat, tempelparadijs

De Cambodjaanse stad Angkor Wat bezoek je voor een van de wereldwonderen. Je vindt hier de mooiste tempels van de wereld en valt van de ene indruk in de andere. Ook de allermooiste niet te evenaren zonsondergang zie je in Angkor Wat, volgens toeristen die er ooit waren. Angkor Wat wordt steeds meer toeristisch, waardoor de charme er wel een beetje afgaat. Dus snel bezoeken, voor het helemaal niet meer authentiek is.

Ljubljana, mediterraan én Oost-Europa

Omdat niet iedereen het budget heeft voor verre, niet-Europese steden ook een verrassing in Europa. Ljubljana, een studentenstad bomvol leuke cafeetjes, is de hoofdstad van Slovenië. Het voelt als een dorp, maar is toch echt een wereldstad. Het is een stad met tegenstrijdigheden. Zo is het Oost-Europees, maar ook mediterraan. Een combinatie die moeilijk te rijmen lijkt en alleen daarom al nieuwsgierig maakt.

Lecce, in de Italiaanse laars

Nog een Europese stad waar niet bij iedereen een belletje gaat rinkelen. Lecce ligt in Puglia. Hier maak je een wandeling langs bijzondere kerken en monumenten en zijn tal van piazza’s. Lecce is een stad voor mensen die van lekker eten houden. Pasticciotti is iets wat je echt geproefd moet hebben. En dat terwijl je geniet van alle barok die de stad je laat zien. In Lecce kun je urenlang slenteren en je ogen uitkijken!

Varanasi, heilige stad

Tot slot een stad die door veel mensen gezien wordt als stad om te sterven. En dat terwijl het ook de stad van het leven genoemd wordt. Je vindt Varanasi in India. Het is een magische plek, waarvan de Ganges letterlijk het stromende hart is. Een bezoek aan Varanasi zul je ervaren als een spirituele reis. Het is voor Hindoes een bedevaartsoord. Hier ga je terug in de tijd met veel kleur en street food. Een stad waar je gaat zitten om te genieten.