Meranerland, waar ‘voor elk wat wils’ geen loze kreet is

In elke vakantiebrochure is de loze kreet ‘voor elk wat wils’ te vinden. In Meranerland is deze kreet verre van loos: hier is werkelijk voor iedereen wat te beleven. Wil je een sportieve vakantie of hou je meer van cultuur en geschiedenis? Wil je alleen maar ontspanning, in Meranerland is het te vinden.

Mild klimaat en zuivere berglucht

.

Het Meranerland ligt in Zuid-Tirol, een gebied waar men zowel Duits als Italiaans spreekt. Het ligt in Noord-Italië, tegen Oostenrijk aan. Het landschap is in Meranerland zeer divers: je kunt er palmbomen vinden, maar ook besneeuwde bergtoppen. Bergketen Dolomieten is fascinerend, met zijn vele vergezichten en mediterrane vegetatie. In stad Meran/Merano waan je je in een mondaine sfeer door de vele promenades. In deze stad is een wellness te vinden. Niet zo vreemd, om dat het al eeuwenlang bekend staat als kuuroord, door zijn zuivere lucht en het milde klimaat.

De bergen leren kennen

Flaneren doe je in Meran, maar een echte bergwandeling kun je maken in de Dolomieten. Je kunt zelf de bergen in om de natuur te ontdekken, maar samen met een berggids is het misschien nog wel spannender. Een gids laat je veel moois zien en vertelt onderweg ook nog wat je ziet, waardoor je de bergen nóg beter leert kennen. Wandeltochten voor echte alpine wandelaars zijn te doen, maar ook kindvriendelijke wandeltochten die voor iedereen geschikt zijn. Diverse andere sportieve activiteiten kun je in het Meranerland doen, denk aan raften, paragliden, mountainbiken, tennissen en golfen.

Boerenleven ontdekken

The traditional afternoon break consists of cold cuts such as cheese and raw ham, with light wine or elderflower juice, followed by fruit.

Het boerenleven ontdek je op de boerderij. Ook Zuid-Tirol heeft de mogelijkheid je het boerenleven te leren kennen. Brood leren bakken zoals de boer dat doet, frambozen plukken in het wild of een wandelroute lopen langs een appelnatuurpad, naast leerzaam zijn deze uitjes ook nog eens zeer geschikt voor kinderen. Een gezinsvakantie is dus heel goed te doen hier. Ook voor kinderen is hier genoeg te doen. Wat dacht je van een bezoekje aan de fameuze renbaan in de omgeving van Meran of zelfs een ritje maken op een echte Hafling paard?

Terug in de tijd

Door de vele kastelen, burchten en kerken is de geschiedenis ook bijzonder veel aanwezig in de omgeving. Veel van de eeuwenoude gebouwen zijn te bezoeken. Soms zijn er cafés gevestigd in de kastelen of zelfs hotels. Waan je in de tijd van Sissi bij kasteel Trauttmansdorff. Dit was ooit het zomerverblijf van keizerin Sissi. De botanische tuinen bij dit kasteel bieden je een genietmoment met de vele exotische planten en bloemen. In een van de kerken in het Meranerland zijn de oudste fresco’s in Duitstalig gebied te vinden en het museum aan de overkant van de kerk leert je alles over de geschiedenis van die muurtekeningen.

Italië ademt mode

Italië zou Italië niet zijn als er niet mogelijkheden voor shoppen te over zijn. Meran ademt mode. In Portici Arcade, een van de vele winkelstraten van de stad, vind je 400 meter lang de mooiste bogen en karakteristieke gevels, ondersteund door zuilen. Boetiekjes, restaurants en cafés laten je de typische Italiaanse sfeer proeven. Vergeet niet een echte cappuccino te scoren of lokale specialiteiten.

Wandelseizoen voorbij in de herfst, of ga je er nog op uit?

leaves-496181_640De herfst kan guur zijn of regenachtig. In de herfst zijn echter ook heel veel mooie dagen. Tijd om toch naar buiten te gaan en te genieten van een frisse herfstwandeling. Dat het wandelseizoen voorbij zou zijn, is dus uit de lucht gegrepen. Zoek de bossen op, of loop lekker over het harde zand op het strand.

De mooie natuurschatten in de herfst

Knisperende bladeren onder je schoenen, paddenstoelen bekijken en dennenappels meenemen voor de open haard, de herfst heeft vele mooie elementen. Heb je als kind wel eens poppetjes gemaakt van kastanjes, dat mag als volwassene natuurlijk ook. Lekker op je hurken de mooiste kastanjes van straat rapen en thuis met een warme kop thee of koffie knutselen. Weet je nog hoe je een spinnenweb moet maken van een kastanje? Naast kastanjes is er in het bos nog veel meer te zien. Bladeren in allerlei kleuren van het herfstspectrum bijvoorbeeld, of de zonnestralen dwars door de takken van de bomen. Een herfstwandeling laat je genieten van alle facetten van de natuur.

Wandelen en opwarmen met wat lekkers

Een herfstwandeling maken kan natuurlijk overal, maar er zijn een aantal gebieden in Nederland waar het maken van een dergelijke wandeling extra mooi is. Wat dacht je van de Elspeetse Heide, Lage Vuursche of de Utrechtse Heuvelrug? De Veluwezoom mag in dit rijtje ook niet ontbreken, evenals landgoederen in Nederland of de kustlijn. Struinen in de duinen of met je neus in de wind over het strand. Na een wandeling kun je lekker opwarmen in een van de vele strandtenten, pannenkoekenboerderijen of cafeetjes die in ons land langs de wandelroutes in volle getalen aanwezig zijn. Verwen jezelf met een cappuccino met appeltaart, een lekkere pannenkoek of een warme chocolademelk met slagroom voor je de terugweg van de wandeling aanvaart. Je zult de energie nodig hebben.

Een uitgestippelde route of zelf een rondje verzinnen

Diverse wandelroutes zijn uitgezet en zijn op internet te vinden. Als je de weg weet, kun je natuurlijk ook zelf je route maken. Let er wel altijd op, dat de herfstwandeling haalbaar is. Als je nooit wandelt, is ineens een tocht van twintig kilometer maken wellicht wat te hoog gegrepen. Wandelen met droog weer is misschien het lekkerst, maar ook door een kleien regenbui hoeft je niet van een herfstwandeling te weerhouden. Als je thuis komt, pak je een warme douche en je kunt er de rest van de dag weer tegenaan. Wat wel aan te raden is, is het dragen van goede wandelschoenen. Vooral in de herfst is de kans op uitglijden op de gladde bladeren te voorkomen door schoenen te dragen met een profiel.

Actief in de buitenlucht

MATRA-nietbinnen.nl1De zomer komt er weer aan en daarvoor willen we natuurlijk actief zijn. En wat is er met die weer nou fijner dan activiteiten ondernemen in de buitenlucht.

Tennis

Voor de competitie gerichte actievelingen onder ons is tennis een geschikte sport. Je kunt je aansluiten bij een tennisvereniging; lessen volgen en competitie spelen. Maar je kunt ook gewoon met vrienden eens per week een baan huren en zelf er zelf een competitie van maken. Tennis is de tweede grootste sport van ons land. Ruim 660.000 Nederlanders staan regelmatig op de tennisbaan. En dat is niet zo gek want iedereen kan leren tennissen, de sport is flexibel in te passen in je leven, goed voor je gezondheid en geschikt voor alle leeftijden. Onderzoek wijst uit dat mensen die tennissen slanker zijn, meer uithoudingsvermogen hebben, sterkere botten en spieren hebben, meer goede cholesterol hebben en een betere conditie hebben. Naast gezondheid is natuurlijk ook gezelligheid belangrijk. Veel tennisverenigingen organiseren regelmatig activiteiten en voor nog meer gezelligheid kun je natuurlijk zelf actief worden.

Hardlopen

Hardlopen is een vorm van atletiek. Je kunt dit recreatief en in wedstrijdverband doen. Hardlopen is een erg toegankelijke sport, hardlopen is voor bijna iedereen geschikt. Als je kunt wandelen kun je ook hardlopen. Het leuke van hardlopen is dat je zelf je route kunt bepalen, en dat je zowel alleen als met een grote groep kunt gaan lopen. Hardlopen is één van de makkelijkste manieren om een goede conditie te kweken en je gezondheid een boost te geven. Je voelt je nooit meer slecht in je vel, maar elke dag topfit. Je kunt er je gewicht mee op peil houden of zelf kilootjes verliezen. Met een half uurtje lopen verliest een persoon van 80 kilogram bijvoorbeeld 400 calorieën. Je hoeft bijna niets te investeren. Voor een klein bedrag kan je je al een degelijk paar loopschoenen aanschaffen. Je hoeft niet naar een sporthal of een sportplein. Je stapt gewoon naar buiten en kan er meteen aan beginnen, niets dat je nog tegenhoudt.

Fietsen

Een makkelijke en leuke manier om actief te blijven is fietsen. Je kunt een mooie fietstocht afleggen door de natuur, of gebruik hem om naar het werk te gaan. Fietsen draagt bij aan de algehele gezondheid op verschillende aspecten: Het verminderd stress, het helpt in de strijd bij overgewicht, het zorgt voor sterke botten en spieren en een betere bloedsomloop, het geeft rust en het draagt bij aan uw conditie. Maar is fietsen vaak al snel te veel voor je? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een elektrisch aangedreven fiets. Door de motor zo’n fiets kun je langere afstanden fietsen in een kortere tijd en je wordt niet moe! Geniet van de natuur en de buitenlucht, samen met je man en kinderen, picknick tussendoor… perfecte zomer activiteit.

Golfen

Golfen is al lang geen sport meer alleen voor de elite. Golfbanen zijn erg toegankelijk en een leuke dagactiviteit. Wat veel wordt gedacht, dat golven een luie sport is, is niet waar. Bij het golfen zelf train je zowel je arm-, buik-, rug- als beenspieren. En doordat je lange afstanden moet afleggen tussen de verschillende holes, leg je heel wat kilometers te voet af. Golfen is een erg sociale activiteit, je gaat met een clubje vrienden, onder het slaan en lopen door klets je wat af, en je komt verschillende mensen tegen. Als je klaar bent met sporten, kun je nog lekker wat eten en drinken in het clubhuis, waar socializen en netwerken dagelijkse kost is. Een actieve doch gezellige buitenactiviteit die je het hele jaar door uit kan oefenen.

Uit in het voorjaar

De lente betekent niet alleen (en zeker niet altijd, dat zien we dit jaar maar weer) het begin van het warme weer, maar ook de start van het seizoen van de vrije dagen. Pasen, Koninginnedag, Hemelvaart, Pinksteren en natuurlijk de zomervakantie, genoeg dagen om eropuit te gaan met je gezin of wat mijn part met de hele familie! Wel zo gezellig. Maar waar ga je naartoe als je je plaatselijke natuur inmiddel swel gezien hebt? Wij geven je wat tips voor komend seizoen. Lees verder Uit in het voorjaar