Wandelseizoen voorbij in de herfst, of ga je er nog op uit?

leaves-496181_640De herfst kan guur zijn of regenachtig. In de herfst zijn echter ook heel veel mooie dagen. Tijd om toch naar buiten te gaan en te genieten van een frisse herfstwandeling. Dat het wandelseizoen voorbij zou zijn, is dus uit de lucht gegrepen. Zoek de bossen op, of loop lekker over het harde zand op het strand.

De mooie natuurschatten in de herfst

Knisperende bladeren onder je schoenen, paddenstoelen bekijken en dennenappels meenemen voor de open haard, de herfst heeft vele mooie elementen. Heb je als kind wel eens poppetjes gemaakt van kastanjes, dat mag als volwassene natuurlijk ook. Lekker op je hurken de mooiste kastanjes van straat rapen en thuis met een warme kop thee of koffie knutselen. Weet je nog hoe je een spinnenweb moet maken van een kastanje? Naast kastanjes is er in het bos nog veel meer te zien. Bladeren in allerlei kleuren van het herfstspectrum bijvoorbeeld, of de zonnestralen dwars door de takken van de bomen. Een herfstwandeling laat je genieten van alle facetten van de natuur.

Wandelen en opwarmen met wat lekkers

Een herfstwandeling maken kan natuurlijk overal, maar er zijn een aantal gebieden in Nederland waar het maken van een dergelijke wandeling extra mooi is. Wat dacht je van de Elspeetse Heide, Lage Vuursche of de Utrechtse Heuvelrug? De Veluwezoom mag in dit rijtje ook niet ontbreken, evenals landgoederen in Nederland of de kustlijn. Struinen in de duinen of met je neus in de wind over het strand. Na een wandeling kun je lekker opwarmen in een van de vele strandtenten, pannenkoekenboerderijen of cafeetjes die in ons land langs de wandelroutes in volle getalen aanwezig zijn. Verwen jezelf met een cappuccino met appeltaart, een lekkere pannenkoek of een warme chocolademelk met slagroom voor je de terugweg van de wandeling aanvaart. Je zult de energie nodig hebben.

Een uitgestippelde route of zelf een rondje verzinnen

Diverse wandelroutes zijn uitgezet en zijn op internet te vinden. Als je de weg weet, kun je natuurlijk ook zelf je route maken. Let er wel altijd op, dat de herfstwandeling haalbaar is. Als je nooit wandelt, is ineens een tocht van twintig kilometer maken wellicht wat te hoog gegrepen. Wandelen met droog weer is misschien het lekkerst, maar ook door een kleien regenbui hoeft je niet van een herfstwandeling te weerhouden. Als je thuis komt, pak je een warme douche en je kunt er de rest van de dag weer tegenaan. Wat wel aan te raden is, is het dragen van goede wandelschoenen. Vooral in de herfst is de kans op uitglijden op de gladde bladeren te voorkomen door schoenen te dragen met een profiel.