Rondreis Iran: ontdek Perzië

Wie voor avontuur gaat, gaat Perzië ontdekken. Perzië is de oude naam van het land Iran, een land waar je bijzondere steden bezoekt en onvergetelijke indrukken opdoet. Een rondreis door Iran staat garant voor een bijzondere vakantie. We lichten een aantal prachtige steden voor je uit.

Teheran: 15 miljoen inwoners!

De hoofdstad van Iran is echt een metropool. Hier vind je het Golestan paleis uit de zestiende eeuw, geregistreerd als werelderfgoed bij Unesco. Een bezoek waard! Daarnaast staat Teheran bekend om een grote bazaar. Dit is een historische, met wel 10 km aan steegjes. Elke steeg heeft zijn specialiteit in goederen. In Teheran moet je eigenlijk een paar dagen blijven, zoveel bezienswaardigheden zijn er. Wat dacht je van het juwelenmuseum, tapijtenmuseum en het nationaal museum dat een van de meest historische musea ter wereld is? Maar na die paar dagen, ga je door naar een volgende stad.

Hamadan: een van de oudste steden ter wereld

De stad Hamadan ligt aan de voet van de berg Alvad. Een van de hoogtepunten in deze stad is een bezoek aan Ganjnameh. Uit een rots gehouwen zie je hier twee inscripties die in de vijfde eeuw voor Christus geschreven zijn, aldus de verhalen. Ook in Hamadan is het graf van Avicenna. Dit was een Iraanse filosoof en arts die de canon van de geneeskunde schreef. Van zijn graf is een ware bezienswaardigheid gemaakt. Verder vind je in Hamadan ruïnes, tombes en bijzondere gebouwen. Genoeg voor een indrukwekkende dag!

Mashhad: religieuze must-sees

In de stad Mashhad zijn een aantal bijzondere graftombes te bewonderen. Stuk voor stuk zijn het gebouwen die de moeite van het bezichtigen meer dan waard zijn. Mashhad is een heilige plaats, waar veel Iraanse moslims hun rust vinden. Niet vreemd dus, dat je hier een van ’s werelds grootste moskeeën vindt. Je komt hier dan ook bijzonder veel pelgrims tegen.

Kerman: hart van de wereld

Volgens oorspronkelijke bewoners is deze stad het hart van de wereld. Of dat zo is, kun je natuurlijk tijdens je rondreis Iran ontdekken! In elk geval bezoek je in Kerman een stenen koepel die gebouwd is op een achthoekige basis. Een markant gebouw! Verder bezoek je in Kerman een aantal citadellen, die gemaakt zijn van leem. Alleen al om de rust die deze bouwwerken uitstraalt… Genoeg van de oude gebouwen? Ga dan naar de Shazdeh tuin. Dit is een typisch Perzische tuin, met fonteinen.

Yazd: uniek ventilatiesysteem

Naast Hamadan wordt ook Yazd genoemd als een van de oudste steden ter wereld. Het is een unieke stad bomvol architectuur. Ook waar de stad gemoderniseerd is, is traditie gehandhaafd. Leuk weetje: je kunt bijna zeggen dat de airco hier is uitgevonden! Wind wordt hier opgevangen door torens die voorzien zijn van gleuven. Langs het water wordt de wind weggeblazen waardoor koude lucht verspreid wordt.

Ahvaz: bakermat van beschaving

Ook in Ahvaz zijn er bijzondere plekken die de moeite van het bezoeken waard zijn. Wat dacht je van een historisch hydraulisch systeem? Dit creatieve bouwwerk staat op de Wereld Erfgoedlijst. Spectaculaire rotsen en afwaartse bekken, het systeem is nog dagelijks in gebruik! Naar Ahvaz ga je verder voor tempels, graftombes en overblijfselen van archeologische plaatsen. Bijzondere objecten die je rondreis door Iran echt een wonder maken.

Minder tijd kwijt zijn aan je tuin? Kies voor kunstgras

Op je oude dag wil je graag genieten van het leven. Voor veel mensen is tuinieren leuk tijdverdrijf tijdens de mooie maanden van het jaar. Voor heel veel andere mensen geldt juist het tegenovergestelde; ze werken met tegenzin aan de tuin. En dan zijn er nog ouderen die lichamelijk moeite hebben met tuinieren. Voor die laatste twee groepen mensen is kunstgras een welkome oplossing.

Lees verder Minder tijd kwijt zijn aan je tuin? Kies voor kunstgras

De kunst van het slapen: kies een juist matras!

Veel mensen die wat ouder worden, zoeken naar een matras dat meer comfort biedt voor hun slaapcomfort. Ouderen hebben immers eerder dan jongeren last van nek- of rugklachten, en zullen het ’s nachts eerder koud hebben dan jongere mensen. Ventilatie en gewrichtsondersteuning zijn voor senioren dan ook belangrijker dan voor wie dan ook.

Welke matrassen zijn geschikt?

Kuilen in bed, prikkende veren, slechte ventilatie… voor ouderen zijn dit extra vervelende zaken. Bent u als oudere op zoek naar een matras? Laat u dan goed en uitgebreid adviseren bij de beddenspeciaalzaak. Bent u van plan niet te veel aan uw matras uit te geven? Dan zijn winkels als Kwantum, Leenbakker of Ikea ook uitstekend.

Omdat het type matras dat bij u past vooral afhankelijk is van uw voorkeuren en eigenschappen, is het nooit zomaar te zeggen wat bij u past.

Een matras kiezen; hoe doet u dat?

U slaapt ruim 30% van uw leven. Wanneer u ouder wordt, neemt het aantal uren dat u slaap waarschijnlijk toe. Omdat u veel uren in uw bed doorbrengt, is het niet verstandig om onnodig op uw matras te bezuinigen. Omdat een matras vaak een dure aanschaf is, is het belangrijk u goed te orienteren. Dat kan door in de winkel hulp in te schakelen van een verkoopadviseur, maar u kunt ook online al vaak veel advies inwinnen. Websites als Matrassenwijzer.nl geven u in 9 stappen een goed advies over welk type matras bij u past.

Belangrijke zaken om op te letten bij het kiezen van een matras:
– bent u een rug-, zij- of buikslaper?
– heeft u het snel warm of snel koud in bed?
– Heeft u nek- of rugklachten? Of potentie om dat te krijgen?
– beweegt u veel tijdens uw slaap?

Blijf relaxed en vitaal: ga lekker fietsen

Op oudere leeftijd is het moeilijk om vitaal en ontspannen te blijven. Met het ouder worden verliest u kracht en souplesse, u wordt strammer en stijver. De bewegingen van alledag worden steeds minder intensief en wat eentoniger. Maar het proces van ouder worden kan positief worden beïnvloed door middel van bewegen, fietsen is hiervoor een goede oplossing.

Fietsen is gezond, voor iedereen dus ook voor ouderen. Fietsen is een laagdrempelige sport, bijna iedereen kan wel fietsen, of leren fietsen. Met een goedkope fiets kun u al aan de slag. Wanneer u lange tochten niet meer volhoudt, of het trappen erg zwaar vindt, is de e-bike/elektrische fiets wellicht iets voor u.

Lees verder Blijf relaxed en vitaal: ga lekker fietsen

Tips voor reisbloggers

Ga je binnenkort een fantastische reis maken, we noemen maar wat: een rondreis door Iran? En wil je het thuisfront mee laten leven met alles wat je meemaakt? Maak dan een reisblog! Het is niet alleen leuk om iedereen jouw verhaal te vertellen, het is ook nog eens fantastisch om je reisverhalen later zelf terug te lezen. Met een reisblog blijft je verhaal altijd tastbaar. Lees verder Tips voor reisbloggers

Verschillende Soorten Hout en de Verschillende Droogprocessen

Of je hout voor verwerking wilt gebruiken of voor het stoken van je kachel, het moet eerst goed droog zijn. Er zijn een heleboel verschillende soorten hout, die allemaal hun eigen droogtijd hebben. Droogtijd die overigens door speciale droogovens aanzienlijk versneld kunnen worden. In dit artikel behandelen we het stookhout, hoe lang duurt het, in het natuurlijke proces, voor dat echt goed droog is en dus geschikt voor verbranding in je kachel? Lees verder Verschillende Soorten Hout en de Verschillende Droogprocessen

10 heerlijke gerechten die je kunt bestellen bij een all you can eat sushi restaurant

food-1070688_1280

Als je sushi in Eindhoven gaat eten bij een all you can eat sushi restaurant, is de kaart zo groot, dat de keuze niet eenvoudig is. De tien beste gerechten uitlichten, is daarom onmogelijk. Wij houden het bij tien heerlijke gerechten. Voordeel van all you can eat sushi is dat je ze alle tien en nog een heleboel andere gerechten, gewoon uit kan proberen.

Nigiri Tuna

De basis voor bijna elke sushi is rijst. Dit is wel een speciaal soort rijst, extra zetmeel zorgt ervoor dat het plakkerig is en goed in vormen te serveren. Nigiri heeft zulke rijst nodig, omdat het hapje anders eenvoudigweg in elkaar zou storten. Een lekker plakje verse rauwe tonijn maakt dit gerecht compleet.

Maki Kappa Cucumber

De bekende sushirolletjes met zeewier heten maki. Voor dit gerecht wordt ook de plakrijst gebruikt. Maki Kappa Cucumber is eigenlijk een ingepakt stukje komkommer. Door de komkommer heeft dit gerecht echt een bite. Samen met rijst en zeewier is het een streling van de tong.

Chuka Wakame

Een heerlijk bijgerecht voor op de all you can eat sushi tafel: een salade van zeewier. Zeewier is super gezond en door vitaminen en mineralen ook nog eens heel voedzaam. In de salade doet het zeewier een beetje denken aan snijbonen, hoewel het gerecht heel anders smaakt.

Sake Wasabi

Een Sake Wasabi is een rolletje rijst met als vulling zalm. Omdat de rijst ‘beplakt’ is met wasabi, heeft deze sushi een pittige nasmaak. Wasabi is een typische smaakmaker in de Japanse keuken, gemaakt van mierikswortel. Het goedje staat vaak ook standaard op tafel, als bijgerecht, samen met gember en sojasaus.

Miso Shiru

Een typisch Japans soepje van sojabonen. In Japanse gezinnen wordt deze soep heel vaak gegeten en het leuke is dat elk gezin zijn eigen recept heeft. Wat dus precies de ingrediënten zijn van Miso Shiru is afhankelijk van de kok. Omdat het soepje natuurlijk niet met stokjes te eten is, kun je hem gewoon uit het kommetje drinken.

Temaki Unagi Eel

De Japanse keuken staat bekend om het gebruik van verse rauwe vis. De bekendste sushi zijn gemaakt van tonijn of zalm, maar ook andere vissoorten worden in de Japanse keuken gebruikt. Unagi Eel is bijvoorbeeld paling, iets dat je niet zo snel zou verwachten in een all you can eat sushi restaurant. De paling is verpakt als een Temaki: een puntzakje van zeewier.

Usuyaki

Natuurlijk moet je bij een all you can eat sushi restaurant ook wat warme gerechten proberen. Vlees komt in de Japanse keuken niet veel voor, hoewel het natuurlijk wel veelvuldig op de kaart staat. Usayaki is een van de warme gerechten, gemaakt van biefrolletjes.

Tamago Sweet Omelette

Een Nigiri met een stukje omelet. Ei is een veelgebruikt product in de Japanse keuken en kan daarom niet in dit lijstje ontbreken. Het stukje omelet is zo stevig, dat het blijft liggen op een pakketje rijst. Eventueel wordt het samengebonden met een stukje zeewier.

Ika Kushi Squid Skewer

Omdat je naar een all you can eat sushi restaurant gaat om zoveel mogelijk verschillende soorten hapjes te proberen, kan de Ika Kushi Squid Skewer niet ontbreken. Dit warme gerecht is gemaakt van inktvis, dat op een spiesje geprikt is. Deze vis is heerlijk met een beetje sojasaus en naar wens een klein stukje wasabi.

Green Tea Ice Cream en Black Sesame Ice Cream

Een nagerecht is niet echt noodzakelijk na een all you can eat sushi menu, maar een bolletje ijs gaat er vaak nog wel in. Je kunt uiteraard kiezen voor een bolletje vanille-ijs, maar hebben we dat niet al vaak genoeg gegeten? Als je dan toch aan het proeven bent, kies dan eens voor een bolletje groene thee-ijs of, nog spannender, een bolletje zwarte seseamijs. Het proberen waard!

Vijf interessante feiten over buitensauna’s

bastu_sauna_s_184__1Een sauna in de tuin, hier in Nederland een luxe, in Finland heel normaal. Wist je dat een privésauna meer in je bereik ligt dan je zelf zou denken? Vijf feiten over buitensauna’s, van de geschiedenis tot onze gezondheid.

De geschiedenis van de sauna

De traditionele Finse sauna is, zoals de naam doet vermoeden, afkomstig uit Finland. De allereerste sauna’s bestonden waarschijnlijk al 2.000 jaar geleden, toen nog in uitgegraven kuilen en met opgewarmde stenen. In die kuil kon de temperatuur flink oplopen, waardoor de kleding wel uit kon.

Het schijnt dat in Finland nog enkele zogenaamde ‘holsauna’s’ zijn. De uitgegraven holen werden later vervangen door blokhutten, in eerste instantie gebouwd van boomstammen. Vandaag de dag heeft Finland 1,6 miljoen sauna’s. Als je nagaat dat in het land maar ongeveer vijf miljoen mensen wonen, kun je wel bedenken dat bijna iedereen wel een sauna in de tuin heeft staan. Lees verder Vijf interessante feiten over buitensauna’s

TOP 5 tips om griep te voorkomen:

griepvoorkomen2

1. Was regelmatig je handen. Maak hierbij het liefst gebruik van een no-touch zeepdispenser om verspreiding van ziektekiemen te voorkomen en zo ook een griep te voorkomen. Die heb je van Dettol maar ook van andere merken die je met je eigen zeep kan vullen, dit is met name handig als je allergisch bent voor bijvoorbeeld parfum of andere bestandsdelen die in zeep zitten.

2. Raak zo min mogelijk je mond, neus en gezicht aan (Als je Contagious uit 2011 hebt gezien dan weet je waarom). En doe je dat vaak toch wel onbewust schaf dan een klein flesje handenreiniger en een grote fles handenreiniger aan. Gooi het kleine flesje in je tas en bewaar de grote fles thuis of op je bureau. Is het kleine flesje leeg? Vul hem dan gewoon weer aan vanuit de grote fles. (Dank aan de Etos medewerkster voor deze geweldige tip)

3. Ontsmet regelmatig je telefoon, oordopjes en ander kleinood wat je onbewust op de meest vieze plekken neerzet. Dit kan met tea tree oil of een vochtig doekje met dettol, maar dat ruikt niet al te lekker en is niet goed voor de elektronica. Een oplossing kan een uv sterilisator zijn.

Zorg dat je goed uitgerust bent, vermoeidheid en stress verlagen je weerstand. En een leuke om ook even 10 minuutjes of een kwartiertje van je bureau weg te kunnen, de frisse buitenlucht is alleen maar goed voor je en ondanks de bewolking neemt je huid alsnog vitamine D op. Vitamine D helpt je om beter calcium en kalk op te nemen wat de vermoeidheid tegen gaat.

Mocht je een getinte of donkere huidskleur hebben schaf dan voor de zekerheid vitamine D tabletten of druppels aan. In de winter heb je namelijk grotere kans op een vitamine D tekort doordat je het minder snel opneemt dan een persoon met minder melanin in z’n huid.

4. Eet regelmatig, goed en gezond. Zorg dat je voldoende vitamines binnen krijgt en zo min mogelijk bewerkte suikers. Deze zorgen er alleen maar voor dat je sneller ontstekingen in je lichaam kunt krijgen en dan ziek kan worden. Ja we weten het suiker is lekker en zorgt voor een energie boost, maar die energie boost kan je ook uit andere bronnen halen.

Bron Tech66