Rondreis Iran: ontdek Perzië

Wie voor avontuur gaat, gaat Perzië ontdekken. Perzië is de oude naam van het land Iran, een land waar je bijzondere steden bezoekt en onvergetelijke indrukken opdoet. Een rondreis door Iran staat garant voor een bijzondere vakantie. We lichten een aantal prachtige steden voor je uit.

Teheran: 15 miljoen inwoners!

De hoofdstad van Iran is echt een metropool. Hier vind je het Golestan paleis uit de zestiende eeuw, geregistreerd als werelderfgoed bij Unesco. Een bezoek waard! Daarnaast staat Teheran bekend om een grote bazaar. Dit is een historische, met wel 10 km aan steegjes. Elke steeg heeft zijn specialiteit in goederen. In Teheran moet je eigenlijk een paar dagen blijven, zoveel bezienswaardigheden zijn er. Wat dacht je van het juwelenmuseum, tapijtenmuseum en het nationaal museum dat een van de meest historische musea ter wereld is? Maar na die paar dagen, ga je door naar een volgende stad.

Hamadan: een van de oudste steden ter wereld

De stad Hamadan ligt aan de voet van de berg Alvad. Een van de hoogtepunten in deze stad is een bezoek aan Ganjnameh. Uit een rots gehouwen zie je hier twee inscripties die in de vijfde eeuw voor Christus geschreven zijn, aldus de verhalen. Ook in Hamadan is het graf van Avicenna. Dit was een Iraanse filosoof en arts die de canon van de geneeskunde schreef. Van zijn graf is een ware bezienswaardigheid gemaakt. Verder vind je in Hamadan ruïnes, tombes en bijzondere gebouwen. Genoeg voor een indrukwekkende dag!

Mashhad: religieuze must-sees

In de stad Mashhad zijn een aantal bijzondere graftombes te bewonderen. Stuk voor stuk zijn het gebouwen die de moeite van het bezichtigen meer dan waard zijn. Mashhad is een heilige plaats, waar veel Iraanse moslims hun rust vinden. Niet vreemd dus, dat je hier een van ’s werelds grootste moskeeën vindt. Je komt hier dan ook bijzonder veel pelgrims tegen.

Kerman: hart van de wereld

Volgens oorspronkelijke bewoners is deze stad het hart van de wereld. Of dat zo is, kun je natuurlijk tijdens je rondreis Iran ontdekken! In elk geval bezoek je in Kerman een stenen koepel die gebouwd is op een achthoekige basis. Een markant gebouw! Verder bezoek je in Kerman een aantal citadellen, die gemaakt zijn van leem. Alleen al om de rust die deze bouwwerken uitstraalt… Genoeg van de oude gebouwen? Ga dan naar de Shazdeh tuin. Dit is een typisch Perzische tuin, met fonteinen.

Yazd: uniek ventilatiesysteem

Naast Hamadan wordt ook Yazd genoemd als een van de oudste steden ter wereld. Het is een unieke stad bomvol architectuur. Ook waar de stad gemoderniseerd is, is traditie gehandhaafd. Leuk weetje: je kunt bijna zeggen dat de airco hier is uitgevonden! Wind wordt hier opgevangen door torens die voorzien zijn van gleuven. Langs het water wordt de wind weggeblazen waardoor koude lucht verspreid wordt.

Ahvaz: bakermat van beschaving

Ook in Ahvaz zijn er bijzondere plekken die de moeite van het bezoeken waard zijn. Wat dacht je van een historisch hydraulisch systeem? Dit creatieve bouwwerk staat op de Wereld Erfgoedlijst. Spectaculaire rotsen en afwaartse bekken, het systeem is nog dagelijks in gebruik! Naar Ahvaz ga je verder voor tempels, graftombes en overblijfselen van archeologische plaatsen. Bijzondere objecten die je rondreis door Iran echt een wonder maken.