Tips voor reisbloggers

Ga je binnenkort een fantastische reis maken, we noemen maar wat: een rondreis door Iran? En wil je het thuisfront mee laten leven met alles wat je meemaakt? Maak dan een reisblog! Het is niet alleen leuk om iedereen jouw verhaal te vertellen, het is ook nog eens fantastisch om je reisverhalen later zelf terug te lezen. Met een reisblog blijft je verhaal altijd tastbaar.

Ervaringen delen

Je verhaal vertellen én ervaringen delen. Veel mensen zijn gek op reisblogs. Laten we bij het voorbeeld blijven, als je kiest voor een rondreis Iran, dan ga je voor de ervaringen. Niet veel mensen zijn nog in een land als Iran geweest. Grote kans dus, dat jouw blog goed gelezen wordt, door mensen die ook wel zo’n rondreis willen maken. Hoe leuk is het dan als ‘soortgenoten’ je vinden? Door jouw ervaringen kan een ander ook een topvakantie beleven. Dat is misschien niet je eerste doel van je blog, maar best leuk meegenomen, toch?

Breng het in beeld

Als je kiest voor een rondreis Iran, kun je ook prachtige foto’s maken. Zorg er dan ook voor dat je bewust foto’s maakt die geschikt zijn voor je blog. Nu zijn er wat bewegingen gaande in foto- en videoland. Waar we jarenlang ingepeperd kregen dat foto’s horizontaal moesten zijn – een computerscherm is immers horizontaal – bewegen we nu langzaam naar verticaal. Dit om de kijker te ontzorgen. Veel mensen kijken tegenwoordig op internet via hun – verticale – mobiele telefoon. Vaststaat: of je ze nu horizontaal of verticaal maakt, een rondreis Iran levert je sowieso mooie foto’s op.

Blog met een doel!

Hou je doelgroep voor ogen, wil je vrienden en familie op de hoogte houden of iedereen bekendmaken met hoe mooi Iran is? Als het je vooral om je naasten gaat, is het best leuk om af en toe een grapje voor insiders te maken. Bijvoorbeeld dat iemand lijkt op tante Marie. Alleen mensen die de betreffende tante kennen, snappen de grap. Als dat je doelgroep is, is dat natuurlijk prima. Maak je een blog voor een breder publiek, laat tante Marie dan maar thuis. Moet je toch andere grappen verzinnen!

Neem de tijd

Bloggen is tijdrovend. We kunnen het niet leuker maken. Maar als je begint, maak het dan ook af. Niets is teleurstellender dan een blog van vijf dagen over een reis van een maand. Bij elke andere blog kun je continuïteit waarborgen door vooruit te werken, maar bij een reisblog is dat ingewikkeld. Je wil immers elke dag wat je meemaakt online zetten. Misschien helpt het als je elke dag een vast tijdstip inruimt om te bloggen. Zo maak je er bewust tijd voor.

Blijf jezelf

Een reisblog is een dagboek, maar hou wel in de gaten dat iedereen meeleest. Maar aan de andere kant moet je je lezers soms even helemaal vergeten. Een lastige opdracht. Hoe blijf je jezelf? Door vooral alles in schrijftaal neer te zetten. En door je af te sluiten voor wat je denkt dat anderen denken. Een cryptische zin? Ja, maar ook een om niet te lang over te tobben. Ga vooral genieten van die fantastische rondreis door Iran!