Tuinhout planken, voor meerdere doeleinden geschikt

Deel nu...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Tuinhout wordt gebruikt voor schuttingen, tuinafscheidingen, hekken, vlonders of houten terrassen. Tuinhout is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten en prijsklassen. Het tuinhout kan naar hartenlust geknutseld worden in de tuin, door hout krijgt de tuin een natuurlijke uitstraling.

Het hout en zijn keurmerken

Tuinhout moet voldoen aan een aantal keurmerken. Een van die keurmerken is het FSC-keurmerk. Gecertificeerd hout dat voldoet aan dit keurmerk is afkomstig van duurzame bosbouw. Het doel van FSC is wereldwijd een bijdrage leveren aan de verbetering van bosbeheer, de organisatie heeft daarom internationale standaarden voor bosbeheer opgesteld. Een minder bekend keurmerk is het PEFC-keurmerk. Ook hout met dit keurmerk is afkomstig uit duurzaam beheerd bos.

Hardhout, naaldhout of composiet?

Losse tuinplanken zijn vervaardigd van verschillende soorten hout. Hardhouten planken zijn veelal afkomstig uit Zuid-Amerika, Afrika of Azië. Hardhout gaat ongeveer twintig jaar mee. Het hout heeft een hoge weerstand. Door de koppen in te smeren met wax wordt die weerstand verhoogd. Naaldhout is een zachter soort hout, veelal afkomstig uit Europa. Deze houtsoort is duurzamer, omdat er minder transport nodig is, maar gaat wel minder lang mee.

Vurenhout heeft een stoere uitstraling door kwasten en noesten en heeft een gemiddelde levensduur van zeven tot twaalf jaar. Door vurenhout te impregneren wordt de levensduur verlengd. Naast echt hout worden ook planken verkocht van een composiet, een materiaal dat voor 50% bestaat uit hardhout dat vrijkomt als restproduct van FSC gecertificeerde parketproductie en voor 50% van de kunststof polyethyleen. Veel composietplanken bevatten dus wel hout, waardoor het evengoed kan kromtrekken of scheuren.

Verschillende planken

Tuinhout in planken is verkrijgbaar in verschillende maten en verschillende duurzaamheidsklassen. Groeven in de planken zijn niet alleen decoratief, ze zorgen er ook voor dat de plank minder snel kromtrekt. Door planken te behandelen met houtolie wordt uitdroging en verkleuring door weersinvloeden of vuil tegen gegaan. Bovendien krijgt het hout van de olie een diepere kleur. Sommige planken zijn voorzien van een messing en groef, waardoor ze eenvoudig in elkaar te klikken zijn.

Met de losse planken kan een schutting gemaakt worden of een tuinhek. Naast houten planken zijn dan ook houten palen nodig. De palen gaan diep de grond in en zorgen ervoor dat de planken ergens aan bevestigd kunnen worden. Voor het maken van een terras of vlonder worden speciale losse vlonderplanken aangeraden.