Verschillende Soorten Hout en de Verschillende Droogprocessen

Of je hout voor verwerking wilt gebruiken of voor het stoken van je kachel, het moet eerst goed droog zijn. Er zijn een heleboel verschillende soorten hout, die allemaal hun eigen droogtijd hebben. Droogtijd die overigens door speciale droogovens aanzienlijk versneld kunnen worden. In dit artikel behandelen we het stookhout, hoe lang duurt het, in het natuurlijke proces, voor dat echt goed droog is en dus geschikt voor verbranding in je kachel?

Eikenhout: totaal vier jaar

We beginnen met een houtsoort die een speciaal procedé nodig heeft. Eikenhout bevat tannine. Dit is een zuur dat, als je het hout als stookhout wilt gaan gebruiken, schadelijk is voor de pijp van je kachel. Het is dus noodzakelijk om dit goed aan te pakken. Een stuk eikenhout moet eerst twee jaar open en bloot buiten liggen. De regen weet wel raad met de tannine. Daarna moet het nog twee jaar op een beschutte plek gelegd worden. Heb je mooie eikenhouten haardblokken, dan kun je daar dus voorlopig nog niks mee.

In twee jaar droog

Er zijn heel veel soorten hout die twee jaar nodig hebben om droog te worden. Dit is bijvoorbeeld hout van de iep. Iepenhout kun je niet eenvoudig in de kachel branden, het moet eerst echt goed droog zijn. Hout van een vlier brandt wel snel, maar heeft evengoed twee jaar nodig. Je kunt het hout van een vlier (de dunnere takken) heel goed gebruiken als aanmaakhout. Beukenhout brandt heel goed, geeft heel veel warmte, maar rot ook snel. Het is dus noodzakelijk om beukenhout snel te drogen te leggen. Met hout van de meidoorn kun je een vuurtje prima beginnen. Het brandt makkelijk, maar heeft dus eerst ook twee jaar nodig om te drogen. Minder eenvoudig aan te komen maar ook goed brandbaar is hout van de haagbeuk of hout van fruitbomen. Tot slot het hout van een esdoorn. Dit brandt te snel en geeft een vieze, scherpe lucht. Geen aanrader dus!

Droog binnen anderhalf jaar

Zachte loofbomen als de populier, wilg, kastanje en linde zijn geen aanraders als brandhout. Het hout van deze bomen brandt slecht, stinkt en geeft ook nog eens weinig warmte. Een loofboom die juist wel veel warmte afgeeft is de berk. Het hout brandt snel, kan goed gebruikt worden voor het aanmaken van de kachel en is, net als het andere loofhout, binnen anderhalf jaar goed droog. Hout van de es brandt zeer regelmatig. Zelfs als het nog wat vochtig is, kun je dit goed verbranden. Toch is het aan te raden om het anderhalf jaar te laten liggen. Helaas is het hout van de es vrij zeldzaam. Wil je echt veel warmte van de kachel, stop er dan hout van de els in. Dit brandt na anderhalf jaar zeer goed. Tot slot hout van naaldbomen als de ceder, spar, den en lariks. Dit brandt snel, vonkt en knettert en de schoorsteen wordt niet blij van het hars dat in dit hout zit. Het hout van deze bomen geeft wel veel warmte, maar misschien kun je dit het best verbranden in een gesloten kachel (door de vonken) in de tuin.

Droogproces versnellen

Met de droogkamers kun je het hout drogen aanzienlijk versnellen. In de speciale ovens wordt het hout sneller droog, door middel van ventilatoren. Als je het vergelijkt met drogen aan de buitenlucht, dan gaat het in de droogkamer niet alleen veel sneller, maar ook beter gecontroleerd. Insecten en schimmels krijgen in de droogkamer geen kans. Het droogproces gaat in een droogkamer computergestuurd en speciaal opgeleide droogmeesters weten als geen ander hoe droog het hout in de kamers is. Nauwlettend wordt het hele proces in de gaten gehouden en het hout is binnen korte tijd klaar voor gebruik. Dit scheelt je opslag én tijd, twee kostbare zaken.