Vijf interessante feiten over buitensauna’s

bastu_sauna_s_184__1Een sauna in de tuin, hier in Nederland een luxe, in Finland heel normaal. Wist je dat een privésauna meer in je bereik ligt dan je zelf zou denken? Vijf feiten over buitensauna’s, van de geschiedenis tot onze gezondheid.

De geschiedenis van de sauna

De traditionele Finse sauna is, zoals de naam doet vermoeden, afkomstig uit Finland. De allereerste sauna’s bestonden waarschijnlijk al 2.000 jaar geleden, toen nog in uitgegraven kuilen en met opgewarmde stenen. In die kuil kon de temperatuur flink oplopen, waardoor de kleding wel uit kon.

Het schijnt dat in Finland nog enkele zogenaamde ‘holsauna’s’ zijn. De uitgegraven holen werden later vervangen door blokhutten, in eerste instantie gebouwd van boomstammen. Vandaag de dag heeft Finland 1,6 miljoen sauna’s. Als je nagaat dat in het land maar ongeveer vijf miljoen mensen wonen, kun je wel bedenken dat bijna iedereen wel een sauna in de tuin heeft staan.

Een privésauna ligt in bijna ieders bereik

Tijd dus voor een opmars in Nederland. Veel mensen weten al wel dat een sauna weldadig is en goed voor de ontspanning, maar dat een privésauna in bijna ieders bereik is, is minder bekend. Je hoeft maar een klein kamertje over te hebben of een paar vierkante meter tuin. In dit artikel beperken we ons tot informatie over buitensauna’s.

De kleinste modellen, voor een of twee personen, zijn al te koop in een formaat van bijvoorbeeld 130 x 100 cm. Heb je meer ruimte over? Bouw dan een verblijf van 550 bij 220 cm. Ruim, geschikt voor meerdere personen en ook nog eens super comfortabel. Een sauna is te koop in een kant-en-klaar zelfbouwpakket, maar ook maatwerk is mogelijk.

Privacy in eigen tuin

Er zijn veel mensen die houden van de sauna, maar zichzelf niet graag blootgeven. Een sauna in de eigen tuin is dan dé ideale oplossing. Wel is het handig er voor te zorgen dat er privacy is in de tuin: geen open schuttingen, geen inkijk van mensen die hoger wonen of open bomen in de herfst. Het is namelijk heel goed om warmte en kou af te wisselen en dus af en toe een frisse neus te halen. Het summum is natuurlijk een dompelbad in de tuin, naast de sauna. Het is even wennen, maar als je gewend bent, wil je niets liever dan dat. Dat privacy niet alleen maar gerealiseerd kan worden door saaie schuttingen is echt verleden tijd. Voor elke stijl of smaak is wel een stijlvolle erfafscheiding te vinden.

De geur van hout

Voor de bouw van sauna’s wordt gebruik gemaakt van massief hout. Dit omdat het massieve hout het klimaat onder controle houdt, maar ook omdat niets lekkerder ruikt dan vers hout. Wat dacht te trouwens van een met hout gestookte kachel, over de geur van hout gesproken. Een brandende kachel staat voor gezelligheid, warmte en licht.

Droom je voorlopig nog van een eigen sauna en ben je voorlopig nog aan het sparen voor zo’n luxe buitensauna in je tuin? Weet dan dat er geurkaarsen te koop zijn die knetteren en de geur afgeven van brandend hout. Kun je alvast aan het idee wennen dat dit in de toekomst allemaal van jou is.

Sauna versus gezondheid

Sauna staat voor wellness en wellness voor levenskwaliteit, gezonder kan bijna niet. Dat de sauna goed is voor je gezondheid, staat als een huis, alleen al door het ontspannen en relaxte gevoel dat het achterlaat. De hoge temperaturen, afgewisseld met kou, zorgen voor een betere doorbloeding, ontspanning van de spieren, training van ademhaling, bloedvaten en bloeddruk en een weldadigheid voor de stofwisseling. Over het algemeen kan aangenomen worden dat de weerstand omhoog gaat van het gebruik van de sauna.

Vooral in de winter zal de warmte van een sauna aanvoelen als weldaad. Bij gewrichtsklachten werkt de sauna aan het herstel door een betere doorbloeding. Ook bij reumatische klachten is de sauna positief, door het ontspannende effect werkt het pijnstillend. Natuurlijk wordt soms ook het tegendeel beweerd, waarbij opgemerkt kan worden dat ieder zijn lijf zelf het beste kent en dat iedereen ook zelf kan bepalen wat goed of slecht is voor zijn gezondheid.