Start zonder ruzie in je nieuwe buurt

bbci-frijwijk-13
Als je bouwplannen hebt voor een nieuwe woning, is het noodzakelijk de buurt in kaart te brengen. Je hebt er toch niets aan als door bouwwerkzaamheden aan jouw huis, de buren schade oplopen? Zorg er dus altijd voor dat de buurt in kaart gebracht is, en jij, als je in je huis gaat wonen nog steeds op goede voet met de buren staat.

Schade van bouwwerkzaamheden

Het op laten maken van een bouwkundig rapport, een zogenaamde bouwkundige opname, is tegenwoordig gebruikelijk. Het is namelijk nogal wat, als je direct woorden met de buren krijgt, omdat de bouwwerkzaamheden schade aanrichten. Het voordeel van zo’n bouwkundige opname, is dat schades die er al waren niet geclaimd kunnen worden en dat tijdens een inspectie gekeken wordt naar wat de gebouwen in de omgeving van je nieuwe huis aan zouden kunnen. Alle ruimtes worden tijdens een opname geïnspecteerd en in kaart gebracht: met tekst en fotografie. Discussies worden hiermee voorkomen evenals onterechte schadeclaims.

Trillingen en heien

Van bouwwerkzaamheden kunnen gebouwen nogal schade oplopen. Denk bijvoorbeeld maar aan de trillingen die heiwerkzaamheden teweegbrengen, of erger nog, het intrillen van een damwand voor bijvoorbeeld je nieuwe kelder. Een aannemer zit er nooit op te wachten om onterecht aangeklaagd te worden. Als de schade daadwerkelijk door de bouwwerkzaamheden komt, is het natuurlijk een uitgemaakte zaak: de schade wordt vergoed of verholpen. Omdat alle geïnspecteerde ruimten na de bouw nogmaals in kaart gebracht worden, zie je duidelijk voor welke eventuele gevolgschades de aannemer aansprakelijk is en voor welke schade niet. Geen scheve gezichten en je buren gewoon op een borrel uit kunnen nodigen dus.

Controle gebeurt binnen een bepaalde straal

Niet alle gebouwen in je nieuwe buurt hoeven trouwens in kaart gebracht te worden. Slechts de gebouwen binnen een bepaalde straal, waarbij aannemelijk is dat de gebouwen buiten de straal geen overlast van de bouwwerkzaamheden kunnen hebben. We hebben het dan natuurlijk wel over de overlast in de vorm van schade, andere overlast kunnen zij wel degelijk hebben. Als je van te voren een praatje maakt met je nieuwe buurtgenoten, kom je alvast in een goed blaadje te staan en zullen ze bereid zijn om meer te accepteren van de overlast. Misschien van de borrel gelijk een buurtfeest maken, zodat je meteen kunt bepalen wie jouw nieuwe favoriete buren zijn.

Niet zelf gaan klagen

Een bouwkundige opname zorgt er dus voor dat je over de bouwwerkzaamheden geen ruzie met je buren krijgt. Hoe je uiteindelijk in de buurt opgenomen wordt, ligt natuurlijk aan jezelf. Vooralsnog kom jij binnen met overlast, dus direct zelf gaan klagen over futiliteiten is niet aan te raden. Je moet eerst het hart van je buren winnen!